Nieuws

Hier vind je het laatste nieuws over boeken, aanstaande optredens, tours en andere wetenswaardigheden van Dik van der Meulen

Is natuur links? Tour door het land in 2020

In december 2019 is van der Meulens spraakmakende schotschrift Is natuur links? verschenen. Als bevlogen natuurkenner en liefhebber heeft van der Meulen hierin zijn visie gegeven op het politieke en maatschappelijke klimaat in Nederland m.b.t. onze natuur.

 In 2020 zal Dik van der Meulen samen met schrijver en interviewer Alexander Reeuwijk een tour door de provincies maken, waar zij over dit onderwerp in gesprek zullen gaan met bestuurders en andere betrokkenen.

Heeft u interesse, mail dan naar Dik van der Meulen of Alexander Reeuwijk.

Dik van der Meulen bij Vroege Vogels over zijn nieuwe pamflet: Is natuur links?

nieuw

Op 8 december 2019 was Dik  van der Meulen te gast bij Vroege Vogels om te spreken over zijn nieuwe boek Is natuur links?

Het interview is hier terug te luisten.

nieuws

Op 7 maart 2019 was Dik van der Meulen te gast in De Balie bij: Rebelse schrijvers: Waar zijn onze Multatuli’s?

Multatuli schreef twee eeuwen geleden een aanklacht tegen de gevestigde orde en kwam als schrijver in opstand tegen zijn tijdgeest. Hoe zit het met Nederlandse schrijvers van deze tijd, wie zijn onze rebellen? Wie zijn onze Multatuli’s?

‘Half goed is niet goed, half waar is niet waar, halfheid leidt tot niets,’ schrijft Multatuli in 1860. Hij ageerde tegen Nederlands koloniaal gezag in Nederlands-Indië, maar ook vóór vrouwenemancipatie en algemeen kiesrecht. Zijn ideeën veroorzaakten een verschuiving in de publieke opinie van toen. Hij zorgde voor ophef, boosheid, én waardering. Door sommigen gezien als dwarsligger, door andere als held. Kunnen Nederlandse schrijvers van nu nog zo’n impact hebben? En op welke manier kunnen zij dit doen?

Literatuurcriticus Elsbeth Etty, schrijver Vamba Sherif en biograaf van Eduard Douwes Dekker, Dik van der Meulen gingen op zoek naar de rol van schrijvers van nu in het publieke debat. Zangeres Aafke Romeijn zorgde voor muzikale reuring.

Je kunt het debat hier terugluisteren

Wolvenspecial bij Vroege Vogels op BNN/VARA

nieuw

Op 6 december 2019 was Dik van der Meulen te gast bij Vroege Vogels in een special van een uur over wolven.

Lees hier de informatie over het item en luister het gesprek terug.

Verwachte boeken

Dik van der Meulen werkt op het moment aan drie biografieën. In volgorde van verschijning zijn dat: Hendrik Muller, Prins Bernhard en Jac. P. Thijsse. Lees hieronder meer over hun achtergrond.

nieuws

Hendrik Muller

Hendrik Muller (1859-1941) leidde in feite drie levens. Hij was handelsman, wereldreiziger en diplomaat. Zijn levensbeschrijving is tegelijk een biografie van zijn tijd, een periode waarin drie grote oorlogen plaatsvonden en de wereld onherkenbaar veranderde. Lees verder…..

nieuws

Prins Bernhard: 

De NOS kondigde het als volgt aan: 

“Schrijver Dik van der Meulen is bezig met een nieuwe biografie van prins Bernhard (1911-2004), heeft uitgeverij Querido bekendgemaakt. Volgens de uitgever staat het boek op zichzelf, maar is het ook een aanvulling op de veelbesproken biografie Bernhard, een verborgen geschiedenis uit 2010 van Annejet van der Zijl. Lees verder…

nieuws

Jac. P. Thijsse:

Jacobus Pieter Thijsse (Maastricht, 25 juli 1865 – Overveen, 8 januari 1945) was een Nederlands schrijver, onderwijzer en natuurbeschermer, die vooral bekend werd door zijn vele bijdragen op het gebied van de natuureducatie, veldbiologie en natuurlijke historie. Lees verder…