Nieuws

Hier vind je het laatste nieuws over boeken, aanstaande optredens, tours en andere wetenswaardigheden.

Te gast bij NH-nieuws 19 april 2023

In de serie Iconen voegt NH-nieuws iedere keer een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Op 19 april was dat Dik van der Meulen.

Bekijk de uitzending hier

Optredens boekhandels

Optredens in 2023:

14 januari om 15.00: Boekhandel Blokker, Heemstede, Binnenweg 138.

16 januari om 20.00: Boekwinkel ’t Pakhuys, Doopsgezinde Vermaning, Jan Nieuwenhuizenplein 6, Edam

25 januari om 20.30: Betty Asfalt Complex, Nieuwezijds Voorburgwal 282, Amsterdam

5 februari om 14.00: Kennemer Boekhandel, Kleverparkweg 3, Haarlem

22 februari Bilthovense Boekhandel, Vinkenlaan 2, Bilthoven

Recensie in De gelderlander 19-12-2022

Op 19 december   2023 verscheen er een uitgebreide recensie in De Gelderlander van Berhards oorlog.

Lees hier het interview.

De prins van valse schijn - Recensie Volkskrant 10-12-2022

Prins Bernhard liet het zichzelf aan niets ontbreken tijdens de Tweede Wereldoorlog, die hij eerder vierde dan voerde. Meeslepend en scrupuleus legt biograaf Dik van der Meulen de oorlogsjaren vast.

JAN TROMP

lees hier de hele recensie

Dik van der Meulen te gast bij Tijd voor Max

Op 14 december 2022 was Dik te gast bij Tijd voor Max om te praten over zijn nieuwe boek: Bernhards oorlog

Het gesprek is hier terug te luisteren

Te gast bij De Nieuws BV op 9-8-2022

Op 9 augustus 2021 was Dik te gast bij de Nieuws BV om te praten over de revival van natuurkenner Jac. P. Thijsse:

“De natuurschrijver Jac. P. Thijsse: De ouderen onder ons kennen hem nog wel van de Verkade albums, maar jongeren kennen hem, in het beste geval, alleen van horen zeggen. Hij dreigde in de vergetelheid te raken, maar nu zijn zijn eerste wandeldagboeken uitgegeven en lijkt het alsof Thijsse aan een voorzichtige revival is begonnen. Alle reden voor een ode! Met historicus en Thijsse-kenner Dik van der Meulen en boswachter Mirte Kruit”.

Bekijk / beluister hier het tv- of radiofragment.

Wolven

In 2020 en 2021 zette de wolf zijn opmars in de lage landen voort. Het Rotterdamse literaire festival Woordnacht had als hoofdthema de wolf. Ook Dik nam hieraan deel. In een gesprek met Paul van der Gaag, presentator van het radioprogramma OVT, belichtte hij allerlei culturele en biologische aspecten van het grootste Nederlandse roofdier.

Kijk het hier terug

In de Volkskrant van 21 januari 2021 hield Dik een pleidooi voor de aanwezigheid van de wolf in de Nederlandse natuur:

Lees het hier terug.

Multatuli 200

2020 was het jaar dat Multatuli zijn tweehonderdste verjaardag vierde. Hoewel de Corona een groot aantal hieraan gewijde evenementen verhinderde, gingen sommige bijeenkomsten wel door, zij het via live stream of op films die nu op YouTube te bekijken zijn. 

Op 4 oktober trad Dik op tijdens het symposium Multatuli 200 in het Amsterdamse cultureel
centrum De Nieuwe Liefde.

Kijk het hier terug.

In november werd Multatuli in Brussel herdacht. Vanuit het Multatuli Museum gaf Dik antwoord op de vraag wat de grootste Nederlandse schrijver met deze stad verbond.

Kijk het hier terug.

Boekrecensie in het NRC

Op 21 mei 2020 recenseerde Jeroen van der Kris voor het NRC de biografie over Hendrik Muller:

“Wat deze handelsman zo interessant maakt zijn zijn reizen over de hele wereld en zijn ontmoetingen met tal van hooggeplaatsten. Dat blijkt uit de intrigerende biografie van Dik van der Meulen. (●●●●)”

Lees hier de volledige recensie.

Boekrecensie in De Groene Amsterdammer

Mooie bespreking van de Muller-biografie in De Groene Amsterdammer op 6 mei 2020 door Koen Kleijn:

“Hendrik Muller zelf is ondanks dat ruime legaat goeddeels vergeten, en daarom heeft het Fonds Dik van der Meulen nu zijn biografie laten schrijven. Dat is een gelukkige greep. Van der Meulen heeft eerder al de varkentjes Multatuli en koning Willem III gewassen, beiden net als Muller volbloed negentiende-eeuwse excentriekelingen en kopstukken van een sterk veranderende wereld; ook van deze biografie maakte hij een vermakelijk, smakelijk en tintelend geestig boek.”

Lees de volledige recensie hier 

Boekrecensie in De Volkskrant

Een zeer lovende recensie in De Volkskrant van 24 april 2020 door Aleid Truijens:

“Welk onderwerp Dik van der Meulen ook onder handen neemt: hij weet er een fraai boek van te maken. Zo ook de biografie van het reislustige manusje-van-alles Hendrik Muller.”

Lees hier de volledige recensie:

Dr. Hendrik Muller Wereldreiziger voor het vaderland (1859-1941)

Dik van der Meulen te gast bij: OVT

Op zondag 12 april 2020 was Dik te gast bij OVT, het geschiedenisprogramma van de VPRO over de onvoltooid verleden tijd. Met actueel nieuws over geschiedenis, columns en historische documentaires in Het Spoor Terug. Hij sprak daar over zijn nieuwe boek Dr. Hendrik Muller, wereldreiziger voor het vaderland (1859-1941).

Het fragment is hier terug te luisteren.

Dik van der Meulen te gast bij: Met het oog op morgen

Op zaterdag 28 maart 2020 was Dik te gast bij Met het oog op morgen om te praten over zijn nieuwe biografie over Dr. Hendrik Muller. Hier is het hele interview terug te luisteren.

Op 27 maart 2020 verscheen de nieuwe biografie: Dr. Hendrik Muller Wereldreiziger voor het vaderland (1859-1941)

De hoofdpersoon van dit boek is bij sommigen bekend als oprichter en naamgever van het Dr. Hendrik Muller Vaderlandsch Fonds, dat de auteur de opdracht gaf voor het schrijven van dit boek.

Hendrik Muller bleek een veelzijdige man te zijn met een al even afwisselend leven. In 1880 reisde hij, niet zo heel lang na Livingstone, door de binnenlanden van Zuidelijk Afrika. Hij vertegenwoordigde de Afrikaner Boeren uit de Oranje-Vrijstaat tijdens de Tweede Boerenoorlog (1899-1902), reisde te paard door Noord- en Zuid-Amerika en het Verre Oosten, was directeur van twee Belgenkampen tijdens de Eerste Wereldoorlog en diende in het Interbellum als gezant in Roemenië en Tsjechoslowakije.

Van nabij maakte hij de ondergang van oude keizerrijken mee, alsmede de opkomst van nieuwe totalitaire stromingen als het communisme en het fascisme. Een overvol leven, kortom.

Lees verder…

Is natuur links?

In december 2019 is van der Meulens spraakmakende schotschrift Is natuur links? verschenen. Als bevlogen natuurkenner en liefhebber heeft van der Meulen hierin zijn visie gegeven op het politieke en maatschappelijke klimaat in Nederland m.b.t. onze natuur.

Lees verder… 

Dik van der Meulen bij Vroege Vogels over zijn nieuwe pamflet: Is natuur links?

nieuw

Op 8 december 2019 was Dik  van der Meulen te gast bij Vroege Vogels om te spreken over zijn nieuwe boek Is natuur links?

Het interview is hier terug te luisten.

nieuws

Op 7 maart 2019 was Dik van der Meulen te gast in De Balie bij: Rebelse schrijvers: Waar zijn onze Multatuli’s?

Multatuli schreef twee eeuwen geleden een aanklacht tegen de gevestigde orde en kwam als schrijver in opstand tegen zijn tijdgeest. Hoe zit het met Nederlandse schrijvers van deze tijd, wie zijn onze rebellen? Wie zijn onze Multatuli’s?

‘Half goed is niet goed, half waar is niet waar, halfheid leidt tot niets,’ schrijft Multatuli in 1860. Hij ageerde tegen Nederlands koloniaal gezag in Nederlands-Indië, maar ook vóór vrouwenemancipatie en algemeen kiesrecht. Zijn ideeën veroorzaakten een verschuiving in de publieke opinie van toen. Hij zorgde voor ophef, boosheid, én waardering. Door sommigen gezien als dwarsligger, door andere als held. Kunnen Nederlandse schrijvers van nu nog zo’n impact hebben? En op welke manier kunnen zij dit doen?

Literatuurcriticus Elsbeth Etty, schrijver Vamba Sherif en biograaf van Eduard Douwes Dekker, Dik van der Meulen gingen op zoek naar de rol van schrijvers van nu in het publieke debat. Zangeres Aafke Romeijn zorgde voor muzikale reuring.

Je kunt het debat hier terugluisteren

Wolvenspecial bij Vroege Vogels op BNN/VARA

nieuw

Op 6 december 2019 was Dik van der Meulen te gast bij Vroege Vogels in een special van een uur over wolven.

Lees hier de informatie over het item en luister het gesprek terug.

Verwachte boeken

Dik van der Meulen werkt op het moment aan twee biografieën. In volgorde van verschijning zijn dat: Prins Bernhard en Jac. P. Thijsse. 

nieuws

Prins Bernhard: 

De NOS kondigde het als volgt aan: 

“Schrijver Dik van der Meulen is bezig met een nieuwe biografie van prins Bernhard (1911-2004), heeft uitgeverij Querido bekendgemaakt. Volgens de uitgever staat het boek op zichzelf, maar is het ook een aanvulling op de veelbesproken biografie Bernhard, een verborgen geschiedenis uit 2010 van Annejet van der Zijl. Lees verder…

nieuws

Jac. P. Thijsse:

Jacobus Pieter Thijsse (Maastricht, 25 juli 1865 – Overveen, 8 januari 1945) was een Nederlands schrijver, onderwijzer en natuurbeschermer, die vooral bekend werd door zijn vele bijdragen op het gebied van de natuureducatie, veldbiologie en natuurlijke historie. Lees verder…