Hoe schrijf ik een biografie?

boeken

Hoe schrijf ik een biografie? laat zien welke problemen en valse verleidingen de biograaf het hoofd moet bieden — maar vooral ook hoe aangenaam en bevredigend het schrijven van een biografie kan zijn. De biografie lijkt in Nederland en België een bloeiperiode door te maken. Van steeds meer wetenschappers, politici, kunstenaars en zelfs niet-publieke figuren worden biografieën geschreven. Daardoor neemt ook de behoefte aan aanbevelingen en richtlijnen voor levensverhalen toe.

Hoe schrijf ik een biografie? is in de eerste plaats een praktische handleiding. In overzichtelijke hoofdstukken zetten de auteurs, beiden met de nodige ervaring in het schrijven van biografieën, uiteen hoe je een biografie zou kunnen schrijven. Een biograaf moet voortdurend keuzes maken. Krijgt het boek een chronologische of een thematische opbouw? Zijn herinneringen en ooggetuigenverslagen betrouwbaar? Mag een biograaf van de hoofdpersoon ‘door het sleutelgat loeren’?

Op deze en vele andere vragen gaat dit boek uitvoerig in. De auteurs sluiten af met een beschouwing over de huidige stand van zaken van de Nederlandstalige biografie.

Uitgever: Augustus / Atlas