Boeken

Hier vind je alle boeken die Dik van der Meulen heeft geschreven met een korte beschrijving en de uitgever waar ze zijn uitgekomen. Voor zijn lopende projecten zie de nieuwspagina.

Bernhards oorlog. Het leven van een prins in ballingschap 2022

Een nieuwe, verhelderende kijk op de oorlogsgeschiedenis van prins Bernhard

Bernhards oorlog gaat over het wonderlijke en niet zelden spectaculaire leven van de Prins der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog. Dik van der Meulen beschrijft Bernhard als een complexe figuur, die opportunisme paarde aan doodsverachting; een man die egocentrisch was en tegelijk loyaal aan zijn vrienden – hoewel niet altijd aan zijn eigen echtgenote Juliana, de toekomstige koningin.
Lees verder…

Dr. Hendrik Muller
Wereldreiziger voor het vaderland (1859-1941) – 2020

Misschien kon hij gewoon te veel. Hendrik Muller (1859-1941) was een uitstekende handelsman, een bevlogen diplomaat en een voortreffelijk schrijver. Bij leven was hij een bekende Nederlander, die vooral van zich deed spreken tijdens de Tweede Boerenoorlog, toen hij consul-generaal was van de Zuid-Afrikaanse Boerenrepubliek Oranje Vrijstaat.
Lees verder….

nieuws boeken

Is natuur links? –  2019

Waar rechts regeert, is de natuur in de verdrukking. Nederland merkte dit tijdens het eerste kabinet-Rutte, toen staatssecretaris Henk Bleker er 60 procent op bezuinigde.
Dat planten en dieren verdwijnen, de lucht verstoft, de atmosfeer verzuurt en het weer verandert: traditioneel rechtse partijen lijken het niet als hun probleem te zien.  Lees verder….

boeken

Jac. P. Thijsse. Natuurbeschermer en schrijver – 2018

Natuurmonumenten, Vogelbescherming, de Verkade-Albums, de Flora: zonder Jac. P. Thijsse (1865-1945) was Nederland een ander land geweest. Een land met minder natuur en, nog erger, minder liefde voor het onbedorven landschap.  Lees verder….

boeken

De kinderen van de nacht, over wolven en mensen – 2016

Mensen hebben altijd een paradoxale verhouding met wolven onderhouden. De wolf, kameraad in de oertijd en stamvader van alle honden, ontwikkelde zich na de oudheid tot de duivel in persoon. Eeuwenlang is hij met alle middelen bestreden – tot er, recent, een kentering kwam. Lees verder….

boeken

Ter Herinnering Juliana & Bernhard – 2014

Deze rijk geïllustreerde Ter Herinnering Juliana & Bernhard, geschreven door AKO-prijswinnaar Dik van der Meulen, biograaf van Multatuli en koning Willem III, belicht niet alleen de complete levensloop van Juliana en Bernhard, maar ook een monarchie die eigenlijk niet meer bestaat. Lees verder…..

boeken

Koning Willem III 1817 -1890
– 2013

Koning Willem III staat bekend als een agressieve man die de grondwet aan zijn laars lapte en zijn leven in ledigheid sleet. De werkelijkheid was complexer: Willem III was bij vlagen een betrokken koning, met meer macht dan men doorgaans denkt. Lees verder…

boeken

Hoe schrijf ik een biografie? – 2010

Hoe schrijf ik een biografie? laat zien welke problemen en valse verleidingen de biograaf het hoofd moet bieden — maar vooral ook hoe aangenaam en bevredigend het schrijven van een biografie kan zijn. Lees verder….

boeken

Het bedwongen bos. Nederlanders & hun natuur – 2009

Niets is veranderlijker dan de natuur. Niets, behalve de menselijke inzichten daarop. Dat we nog eens voor ons plezier naar hazen en herten zouden kijken zonder ze dood te schieten, was eeuwenlang ondenkbaar. Lees verder…

boeken

Oude en nieuwe Maya’s. Een reisverslag – 2005

Ze kenden geen wiel of lastdieren, en evenmin metaalbewerking. Toch brachten ze de grootste beschaving van Noord- en Zuid-Amerika voort: de Maya´s. Lees verder….

boeken

Multatuli. Leven en werk van Eduard Douwes Dekker – 2002

Multatuli wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste schrijver van het Nederlandse taalgebied. Tot nu toe bestond er van hem geen volledige biografie. Dit boek voorziet in deze leemte.
Lees verder…..

boeken

E. du Perron: een korte biografie – 1990

E. du Perron (1899 – 1940) was overal een vreemdeling. In zijn geboorteland Nederlands-Indië voelde hij zich Hollander en vijand van de Hollanders. In Europa bleef hij als ‘Indiese jongen’ ontheemd. Hij was altijd op reis of bezig te verhuizen. Lees verder….